Голова РМВ ІНЕМ Львівської політехніки Чубай В.М. рекомендує книги для домашньої бібліотеки молодим науковцям, небайдужим до справжньої історії України

63

СЕКРЕТНОУ 2012 р. вийшла нова книга історика, громадського діяча, голови вченої ради Центру досліджень визвольного руху Володимира В’ятровича «Історія з грифом «секретно». Нові сюжети». Її видано в рамках проекту «Наш формат історії» – спільного видавничого проекту мистецької агенції «Наш формат», Центру досліджень визвольного руху та видавництва «Часопис». Автор книги на посаді директора Галузевого державного архіву СБУ (2008–2010) вперше в незалежній Україні розпочав роботу з розсекречення архівів радянських спецслужб (стартом відкриття архівів став указ президента України В. Ющенка в січні 2009 р.). На основі відкритих матеріалів В. В’ятрович написав книгу «Історія з грифом «секретно» (містить нариси, які ґрунтуються на даних розсекречених таємних архівів радянських спецслужб, про минуле України 1918-1991 рр., і зокрема щодо українського визвольного руху на сході і заході країни, голодомору 1932-1933 рр., ГУЛАГу, Чорнобильської катастрофи та її передумов тощо). Саме за цю книгу він нагороджений премією імені Василя Стуса.

22 Нова робота історика – це ще один крок на шляху осягнення історичної правди, десятиліттями прихованої в архівах КҐБ. У книгу увійшло 22 нариси, які відтворюють різні епізоди української історії, зокрема життєві історії командира УПА Василя Кука, дружини Романа Шухевича Наталії, отамана «Поліської січі» Тараса Боровця («Бульби»), трагічну долю мешканців письменницького будинку «Слово» у Харкові у 30-х роках. «Майже столітня шахова партія між визвольним рухом та спецслужбами, описана в сухих звітах і відтворена сьогодні істориком, розповість читачам про хитрі спецоперації, смертоносні ходи, інформаційні війни та складні партії на кількох гравців». Пам’ятаймо, що боротьба за право на історичну правду не завершена. Чи будемо її знати – залежить від нас.

Підготував Голова РМВ ІНЕМ Чубай В.М.